Artister 2024

Här kan du läsa korta presentationer om de olika artisterna som uppträder under 2024 års gitarrfestival. Klicka på ett namn i listan här nedan för att hoppa direkt till respektive artist eller bläddra fritt på sidan.

Dohyo Sol & vänner (SE)

Dohyo Sol (teorb, luta & oktavluta) är en av Sveriges mest eftertraktade lutenister och uppträder som solist, kammarmusiker och orkestermusiker i diverse ensembler och operahus runtom i Sverige, Danmark, Tyskland och Polen. Han är utbildad i Stockholm, Haag och Köpenhamn, bosatt i Höör och en av initiativtagarna till den Grammis-belönade ensemblen Höör Barock och Höör barockfestival.

Giulia Cantone (barockgitarr & luta) är specialiserad på oliak typer av renässanslutor, vihuela, teorber, barockgitarr och barocklutor. Hon har framträtt som solist på teorb och renässansluta vid ”Fringe – Utrecht Early Music Festival” i Hollande, varit finalist i tävlingen Baden-Württembergs konststiftelses stipendium för unga konstnärer och givit konserter runt om i Norden och Europa.

Anders Ahlborg (teorb & luta) är en svensk instrumentmakare, i grunden klassisk gitarrist och lutenist utbildad i Göteborg och Weimar. Parallellt med framträdanden har han i mer än 20 år varit verksam som instrumentbyggare och har sedan dess byggt ett hundratal lutor, teorber och gitarrer av högsta klass.

Göran Månsson (flöjter & slagverk) frilansar som solist och ensemblemusiker och spelar därtill i flera ensembler, såsom Gjallarhorn, Frispel och Månsson & Åberg. Han är en av Sveriges finaste folkmusiker på blockflöjt och slagverk och en inflytelserik flöjtspelare inom den svenska folkmusiken. Han undervisar på Musikhögskolan i Ingeund och har tidigare undervisat på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Matilda Larsson (historisk dans) verkar som dansare och koreograf inom historisk dans, klassisk balett och modern dans. Hon medverkar i produktioner runt om i Sverige och Europa, driver Folke Dansteater i Linköping och arbetar med bland annat Danskollektivet Ronny och Linköpings Balettensemble. I februari 2024 var hon engagerad som regiassistent för Stolthet och fördom på Norrlandsoperan i Umeå.

Andrés Godoy (CL)

Andrés Godoy har utvecklat en unik enhandsteknik för gitarrspel sedan han förlorade sin högra arm i tonåren. Förutom att uppträda som musiker komponerar han musik med element från folkmusik, rock och jazz, samt den klassiska gitarrepertoaren. Hans kompositioner kan beskrivas som en resa genom landskap, rytmer och harmonik som speglar såväl den chilenska och sydamerikanska kulturen som de globala musikaliska traditionerna. Han är uppvuxen i San Antonio i Chile men framträder runt om i världen som artist och föreläsare.

Irina Kulikova & Ingemar Brantelid (NL/SE)

Irina Kulikova är en flerfaldigt prisbelönad gitarrist som har uppträtt på ledande festivaler i Europa, Asien och Nordamerika och konserthus som Concertgebouw i Amsterdam, Palau de la Música i Valencia och Musashino-salen i Tokyo. Hon har spelat in flera soloalbum och är dessutom grundare av utbildningsplattformen ClassicalGuitar.Academy samt den internationella gitarrtävlingen Hague–Altamira Guitar Competition.

Ingemar Brantelid är solocellist i orkestern vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Vid sidan av sin orkestertjänst spelar han över hela Europa med ensembler som Copenhagen Soloists och Salzburg Solisten. Han har tilldelats flera betydande priser, däribland Holger Brunsgaards stora pris. Han är utbildad i Göteborg, Köpenhamn, London och Amsterdam.

Västanvind Jojk & Krister Stoor (SE)

Duon Västanvind Jojk består av Ronald Vikström (keytar) och Jonas Strandgård (elgitarr) som framför instrumentala tolkningar av gammal jojktradition. I mitten av 1950-talet började Sveriges Radio spela in jojkande samer för att bevara deras repertoar för eftervärlden. Delar av dessa inspelningar har duon moderniserat i syfte att föra traditionen vidare till nya lyssnare. Krister Stoor är professor vid Umeå universitet och uppträder som jojkare tillsammans med duon. Han har även fungerat som duons jojk-historiska bollplank.

André Burström trio (SE)

André Burström (gitarr) är bosatt i Sundsvall och undervisar bland annat vid Sundsvalls Kulturskola. Han släppte 2023 debutalbumet ”Echoes” där även basisten Anders Jormin och trumslagaren Chris Montgomery medverkar. Förutom sin egen trio spelar han i gruppen Vidya.

Magnus Bergström (kontrabas) är uppvuxen i Sundsvall men sedan länge bosatt i Göteborg, där han bland annat spelar med Christian Jormin trio, Gunnar Eriksson, samt Mikael Godée/Eve Beuvens Quartet.

Anton Jonsson är uppvuxen i Kungsfors utanför Sandviken och spelar i en rad olika konstellationer, däribland Svenska Folkjazzkvartetten, Georg Riedel Jiddischland och Westlin Tontin.

The Bluetonics (SE)

Improvisation, föryngring och rå energi är ledorden som inspirerar trion The Bluetonics: Filip Karlström (gitarr & sång), Magnus Ibsen (bas) och Niklas Lindroth (trummor). Trion jobbar genom sin musik för att bredda definitionen av blues genom att på ett lekfullt sätt ta in influenser från stilar som är närbesläktade med bluesen, till exempel funk, jazz och americana. På så vis säger sig trion ha ena foten i det traditionella, och den andra i det utforskande och utmanande. Under 2024 släpper The Bluetonics sitt nästa album.

Kerstin Wikström & Gil Felix (SE/BR)

Gil Felix är en gitarrist som förkroppsligar den afro-brasilianska erfarenheten, med rötter i både Västafrika och Sydamerika. I hans musikerskap förenas karibiska och afrikanska influenser i en särpräglad multi-etnisk stil med drag av artister som Gilberto Gil, Bob Marley och Salif Keita. Han är uppvuxen i Salvador på Brasiliens östkust, men bor sedan flera år Sverige.

Kerstin Wikström är frilansande kabaréartist och sångerska och en hängiven ambassadör för den brasilianska musiken i Sverige. Hon har medverkat i föreställningar på Mosebacke, Cabaret, Berns salonger och turnerat landet runt, men är kanske mest känd som parhäst till Jörgen Lantz i barnprogrammet Björnes Magasin i SVT. På senare år har hon medverkat i och själv skapat flera uppskattade barnföreställningar, såsom ”Kompisar”, ”Bas och bus”, samt ”Sambasagor och djungelgung”.

Quilty möter Andy Irvine (SE/IE)

Andy Irvine är en ikon, en av Irlands mest hyllade folk- och världsmusiker. Alltsedan hans stora genombrott med den banbrytande gruppen Planxty på 1970-talet har Irvines lyriska spel på mandolin och bouzouki, samt hans innovativa tolkningar av traditionella folkvisor, varit stilbildande för generationer av folkmusiker såväl på Irland som runt om i världen.

Quilty är en svensk folkmusikkvartett bestående av Dag Westling (sång, gitarr, banjo & tin whistle), Gideon Andersson (bouzouki, mandolin, bodhran & sång), Esbjörn Hazelius (fiol, sång & gitarr) samt Staffan Lindfors (kontrabas & sång). Gruppen bildades 1993 och har sedan dess spelat in fem album och gjort oräkneliga, bejublade framträdanden runt om i Sverige och utomlands.

Foto: Jörgen Sälde (Quilty), Carina Hedlund (Andy Irvine)

Kommentarer inaktiverade.