Artister

The Gothenburg Combo (Sverige)

Tonhallen 10 juni kl.19.00  (livestreaming här)

The Gothenburg Combo-två musiker, två gitarrer-och hundra musikaliska nyanser!

Kvällens program innehåller musik av  bl.a. deFalla, Morricone, Piazzolla, Rossini, Jan Johansson, Stenhammar, ABBA, folkmusik, medeltida sånger och The Gothenburg Combo.

The Gothenburg Combo består av David Hansson och Thomas Hansy och har med sitt enastående musikaliska samspel, sitt rasande skickliga och originella gitarrspel, sina omväxlande och omtumlande konserter och sin ovanligt starka scennärvaro rönt stor uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. Med flertalet turnéer i Sydamerika, Nordamerika, Asien och Europa bakom sig är The Gothenburg Combo idag en av Sveriges mest aktiva ensembler internationellt och nationellt.

De två senaste skivorna, Guitarscapes och Sketches of the World har kritikerrosatsbåde i Sverige  internationellt. Förra året producerade de ”The history of Swedish music” på American Swedish Institute i Minneapolis, USA, skrev en ny opera tillsammans med tonsättaren Malin Hulphers och turnerade med den minimalistiska musikens fader, den amerikanske legenden Terry Riley.

 

Videoklipp

https://www.youtube.com/watch?v=XZ5VgbS7SpM

divider

Erlendis Quartet (Polen) 

Tonhallen 11 juni kl.19.00 (livestreaming här)

Tioårsjubilerande Sundsvalls Gitarrfestival invigs av den briljanta gitarrkvartetten Erlendis Quartet.

Erlendis Quartet har etablerat sig som en av de mest uppmärksammade grupperna i sin generation. Alla de entusiastiska recensionerna och priserna talar för sig själva. Ensemblen har fått internationell uppmärksamhet såväl inom som utanför den klassiska gitarrvärlden.

Att dela passionen för musik är ensemblens utgångspunkt och har inspirerat deras internationella konsertturnéer. Hittills har de uppträtt i USA, Kanada, Tyskland, Danmark, Italien, Nederländerna, Spanien, Lettland, Ukraina och deras hemland – Polen.

Erlendis Quartet har vunnit imponerande priser, inklusive (bland annat) första plats i den danska Broadcasting Chamber Music Competition (Danmark, 2017), första plats i International Ensemble Competition, GFA (USA, 2017), första plats och Audience Award i den internationella kammarmusiktävlingen i Aschaffenburg (Tyskland, 2016), och specialpris i Orlando kammarmusiktävling (Nederländerna, 2016).

Fortlöpande utvidgar Erlendis Quartet sitt program med ny musik – arrangemang såväl som nyskrivna verk. ”Erlendis” är isländska för ”utomlands”, och namnet återspeglar kvartettens hängivenhet att utforska musik utanför det välbekanta gitarrkvartettområdet.

Erlendis Quartet bildades i oktober 2013, då alla fyra medlemmarna studerade för Lukasz Kuropaczewski vid Musikhögskolan i Poznań, Polen. Påföljande år studerade de med cellisten Karol Marianowski från Penderecki piano trio. Under 2015-2107 fortsatte kvartetten utbildning vid den Kungliga danska musikhögskolan för Jesper Sivebaek i Scandinavian guitaraduo och Tim Frederiksen, tidigare mentor för den danska stråkkvartetten.

Under hela studietiden har kvartetten tagit mästarklasser med kända kammarmusiker, inklusive medlemmar av toppensembler (som Artemis-kvartetten, Belcea-kvartetten, Vogler-kvartetten, Faure-kvartetten, Lafayette String Quartet och Berlin Piano Trio) och artister på de främsta av skivbolag såsom Deutsche Gramophone och EMI.

Videoklipp

divider

Tramsig ko (familjföreställning)

Sundsvalls Teater 12 juni kl.14.00

Föreställningen är en del av Klassiskt Tonandes kammarmusikserie som skapats för förskolans barn och varit en succé i Stockholm sedan 1996.

Mats Bergström

Mats Bergström är sedan länge en internationellt verksam musiker – med mycket stor bredd.

Han har bland mycket annat varit återkommande gäst hos Ensemble Modern (Frankfurt) och London Sinfonietta samt ofta anlitats som studiomusiker på såväl elektrisk som akustisk gitarr.

Idag hörs han ofta som ackompanjatör vid sidan av någon av våra främsta sångare eller som gränsöverskridande solist och ensemblemusiker.

Eric Steen

Eric Steen är en hängiven Flamencomusiker – har arbetat professionellt med gitarrspel sedan i början av 1980-talet och haft samarbeten med praktiskt taget alla Flamencoartister i Sverige –  och lika ofta med gästande artister från andra länder. Han startade sin grupp Erik Steen Flamenco Fusion 1989,  har gjort musik både till teater och film och är idag verksam i många olika musikaliska ensembler både på scen och fonogram.

Helena Björelius

Helena Björelius är en mimskådespelare, manusförfattare och regissör, som i mer än 30 år har arbetat med scenkonst för barn. Helena var med och startade Klassiskt Tonande 1996 då hon blev den älskade ”Tona” för barnen i förskolan –  hon är idag även verksam som legitimerad logoped och forskare.

divider

Anabel Montesinos (Spanien)

Gitarrkonsert ”Concierto del Sur” med Nordiska Kammarorkestern och gästdirigenten Iñigo Pírfano

Tonhallen 12 juni kl.19.00 (videostreaming här)

Anabel Montesinos är ett av Spaniens mest betydande gitarrfenomen och har vunnit många av de mest prestigefyllda internationella tävlingarna, den första redan vid 17 års ålder. Anabel är etablerad som en av den klassiska gitarrvärldens allra främsta gitarrister med en fulländad virtuositet och bibehållen innerlighet.

Anabel älskar rytmerna och melodierna i de spanska danserna och kommer själv från den kultur- och traditionsrika trakten kring Sevilla i södra Spanien. Idag turnerar Anabel Montesinos i både Europa och övriga världen och har framträtt på många av de största scenerna. Hon fick stående ovationer i Carnegie Hall i New York vid inledningskonserten på sin turné 2011 och har efter det framträtt både solo och tillsammans med orkestrar i en rad länder på flera kontinenter; Mexico, Italien, Bahamas, Tyskland, Rumänien, Ryssland bland annat.

2014 besökte Anabel Sundsvalls gitarrfestival och Västernorrland i en turné tillsammans med Nordiska Kammarorkestern i Joaquin Rodrigos berömda Concierto de Aranjuez. Det är nu med största nöje som 10 års jubilerande Sundsvalls gitarrfestival har möjlighet åter erbjuda Sundsvallspubliken en konsert med en av de allra mest hörvärda av gitarrister!

Missa inte denna sprakande avslutning på festivalen.

Videoklipp

divider

Om Nordiska Kammarorkestern

Nordiska Kammarorkestern bildades 1990 och består i dag av 35 musiker. Förutom symfonikonserter i abonnemangsserien har Nordiska Kammarorkestern en varierad verksamhet som inkluderar projekt inom området barn och unga, samtida musik och uruppföranden, pedagogisk verksamhet, kammarmusik och konserter med populära artister.

Orkestern uppträder på en rad platser, de flesta naturligt nog i Sundsvall – hemmascenen – och Västernorrland, men verksamheten omfattar också nationella och internationella uppdrag och turnéer. Orkestern gör även regelbundet skivinspelningar. Konstnärlig ledare är Elisabet Ljungar och Eva Ollikainen är sedan 2018 orkesterns chefdirigent.

Inom orkestern finns även två mindre ensembler, Nordiska Kammarensemblen och Nordiska Blåsarkvintetten.

Med besättningen stråkkvintett, blåskvintett och piano kan Kammarensemblen beskrivas som en delbar rysk docka med många variationsmöjligheter. Gruppen framträder, förutom på alla upptänkliga platser i Västernorrland, även nationellt och internationellt.

Nordiska Blåsarkvintetten har konserterat i Sverige, Kina, Polen, Storbritannien, Tyskland, Norge och Finland, gjort skivinspelningar och uruppfört ett stort antal verk för blåsarkvintett. Kvintetten är känd för sina nyskapande produktioner för barn och unga. 

divider

Iñigo Pírfano (Spanien) 

Íñigo Pirfano (Bilbao, 1973) tillhör den generation av dirigenter som kombinerar ungdomars överflödiga energi med mognaden i en redan konsoliderad yrkeserfarenhet.

Han studerade dirigering i Mozarteum i Salzburg. Han har verkat inom opera i Österrike och Tyskland med mästarna Karl Kamper, Karl-Heinz Bloemeke, Sir Colin Davis och Kurt Masur.

2005 grundade han Madrid Academic Orchestra och sedan dess har Iñigo arbetat som dess musikaliska chef. För sitt arbete i spetsen för denna orkester tilldelades han 2012 ”Young Leadership Award” av Rafael del Pino Foundation.

Han har arbetat som gästdirigent i Europa och Latinamerika med orkestrar och körer som Hamburgs symfoni, Szczecin-filharmonin, Bratislava symfoni, Baskiska symfoniorkester, Orquesta Sinfónica de Bilbao, Orfeón Donostiarra (synfonisk kör), Castilla y León symfoni, Navarra symfoni, Sinfónica Nacional de Colombia, Sinfónica Nacional de Perú, Sinfónica de Guayaquil, Sinfónica Nacional de Panamá, etc.

Han har också dirigerat med stora solister så som sångaren som Ainhoa ​​Arteta, eller Aquiles Machado, Aris Argiris, María José Montiel, etc.

År 2002 gjorde han sin operadebut med en produktion av ”El Retablo de Maese Pedro” av Manuel de Falla, högt berömd av kritiker och allmänheten.

Kommentarer inaktiverade.