Artister

INVIGNINGSKONSERT med Nordiska Kammarorkestern
Anja Bihlmaier – dirigent, Marco Tamayo – gitarr
Torsdag 22 mars, Tonhallen 19.00

Sundsvalls Gitarrfestival VIII invigs med Nordiska Kammarorkestern och den kubanske gitarristen Marco Tamayo. Anja Bihlmaier leder orkestern igenom bland annat Heitor Villa-Lobos gitarrkonsert.

Marco Tamayo föddes i Havanna och började spela gitarr vid tre års ålder. Han studerade senare med Antonio Alberto Rodriguez och Leo Brouwer, och senare i Europa i München på Mozarteum i Salzburg för bland annat Eliot Fisk, violinisten Rainer Schmidt och cembalisterna Nicolaus Harnoncourt och Anthony Spirit med fler.

Marco Tamayo har vunnit flertalet prestigefulla tävlingar världen över som Michele Pittaluga, Citta de Alessandria 1999 för vilken Marco idag är konstnärlig ledare. Marco har konserterat världen över som solist, kammarmusiker och med orkestrar och gjort inspelningar på olika skivbolag, bland annat prestigefulla Naxos. Marco Tamayo är en gitarrist med fenomenal teknisk briljans och musikalitet.

Vid sidan av sin artistkarriär är Marco Tamayo även en dedikerad lärare och en av de mest inflytelserika och erkända pedagoger inom den klassiska gitarrvärlden idag. Han har undervisat vid olika festivaler och universitet runt om i världen som Universitetet i Sydney och Seoul University of Arts i Sydkorea. Han har bott i Salzburg sedan 1995 och har undervisat vid Mozarteum sedan 2000.

Senast Marco sågs vid Sundsvalls gitarrfestival var 2014 som pedagog i samband med masterclasses.
Biljetter via Entré Sundsvall

divider

Johannes Möller och Laura Fraticelli
Fredag 23 mars, Sundsvalls Teater 19.00

Johannes Möller är en av våra främsta svenska gitarrister av idag. Internationellt etablerad med uppdrag världen över. Johannes är en gitarrist med progressiva stildrag men samtidigt med stadig förankring i den klassiska traditionen. Han har vunnit den klassiska musikscenens alla tänkbara erkännande. Utmärkelser från de mest prestigefulla musikinstitutioner i världen såsom Royal College of Music i London och Musikkonservatoriet i Amsterdam, förstapris i internationella tävlingar som den prestigefulla Guitar Foundation of America och till och med en gravering med sitt namn i Concertgebouw i Amsterdam. Alla dessa som indikerar den musikaliska och artistiska begåvning som Johannes Möller besitter. Johannes har rönt uppskattning för sitt ”klara och rymliga spel” för att citera omdöme i London Evening Standard.

Till Sundsvalls VIII gitarrfestival kommer Johannes tillsammans med sin äkta hälft argentinskan Laura Fraticelli i duon Möller-Fraticelli.

Laura Fraticelli har studerat vid Royal College of Music i London för Carlos Bonell och senare vid Kungliga musikkonservatoriet i Haag för Zoran Dukic. Hon har lovordats för sitt vackra och passionerade gitarrspel.

Biljetter via Entré Sundsvall

divider

Café Colonial Ensemble
Lördag 24 mars, Kulturmagasinet
Play along-workshop 13.00 | Konsert 14.00 | Fri Entré

Musikaliskt möte med svängiga latinbandet Café Colonial Ensemble som bjuder på play along-workshop och konsert. Ta med din gitarr och kom. Alla kan vara med.

Bandet består av:

  • Juan Patricio Mendoza, Kontrabas
  • Guto Lucena, Sax, klarinett, flöjt och slagverk
  • Javier Pirfano, gitarr och sång
  • Ola Bothzén, trummor och slagverk

divider

Yamandu Costa
Lördag 24 mars, Sundsvalls Teater 19.00

En av den brasilianska musikens stora förgrundsfigurer – Yamandu Costa
Musikalisk intimitet och scenisk explosivitet. Upplev ett av Brasiliens största musikgenier idag!
Yamandu Costa betraktas av många som ett av Brasiliens största musikgenier i vår tid. Förutom fenomenal virtuos på sin 7-strängade gitarr är han också kompositör, arrangör och en hett eftersökt liveartist, som med musikalisk intimitet och scenisk explosivitet skapar konserter med både närhet och kraft.

Yamandu Costa är den brasilianska musiken personifierad och tar den traditionella choron till helt nya dimensioner. Han vrider dessutom upp intensiteten och komplexiteten i välkända stilar som samba, tango, bossa och milonga. Men trots den hisnande virtuositeten och den musikaliska självklarheten handlar det inte alls bara om akrobatik utan om musik med gedigen grund i latinamerikanska musiktraditioner.

Han har turnerat över hela världen och har samarbetat med flera symfoniorkester i Europa och Latinamerika. Han gjorde två minnesvärda konserter 2008 och 2013 på Uppsala Internationella Gitarrfestivalen och SVT har visat delar av hans framträdande.

Biljetter via Entré Sundsvall

Kommentarer är stängda